Cărți de educație financiară

Cadranul banilor

Descriere: Este o continuare a cărții "Tată bogat, tată sărac", a doua carte din seria "Tată bogat". Toți oamenii activi sunt împărțiți în 4 categorii conform cadranului banilor:

Cele 4 categorii sunt: A - angajați, L - liber profesioniști, P - patroni sau proprietari de afaceri și I - investitori. În partea stângă a cadranului (A+L) se află 90% din oameni care împart 10% din prosperitatea lumii iar în partea dreaptă (P+I) se află 10% din oameni care împart 90% din prosperitate. Cei din partea stângă sunt nevoiți să muncească pentru bani pe când cei din partea dreaptă nu sunt nevoiți să muncească. O să luăm categoriile pe rând:
A - Angajații caută mai degrabă siguranța atât în timpul activității cât și după pensionare, pentru ei cuvântul "risc" este ceva rău.
L - Liber profesioniștii sunt cei mai buni în domeniul lor. Nimeni nu poate să facă lucrurile mai bine decât ei. Ei nu au angajați pentru că nimeni nu se poate ridica la standardele lor, ci preferă să facă lucrurile singuri. De obicei au tarife (de ex pe ora). În această categorie se află: dentiști, medici, artiști, avocați, taximetriști independenți, instalatori, zugravi. De obicei ei au un cabinet unde își practică meseria.
P - Patronii sunt cei care au dezvoltat un sistem de afaceri care lucrează pentru ei. Afacerea lor poate funcționa și fără implicarea lor, ea este un sistem independent. Patronii angajează oameni din cadranul A dar poate colabora si cu cei din L. Cum se construiește o afacere de succes? Pentru a crea o afacere de succes nu este nevoie de un produs bun ci de un sistem bun. Câți dintre noi pot face un hamburger mai bun decât al celor de la MacDonald's? Toți. Dar câți dintre noi pot construi un sistem de afaceri mai bun decât al celor de la MacDonald's? Foarte puțini. In cazul MacDonald's, sistemul (fermierul care crește vaci, transport, congelare, mod si timpi de preparare, mod de servire, reclama) este cel care garantează succesul.
I - Investitorii câștigă bani din alți bani. Ei pun banii să lucreze pentru ei. Ei investesc in afacerile celor din cadranul P, se implică in afaceri imobiliare sau tranzacționează la bursa de valori.

A și L sunt specialiști, ei sunt buni în meseria lor. P și I angajează un specialist dacă au nevoie de el. Sistemul clasic de învățământ generează oameni care activează în cadranele A și L. Știința afacerilor și a investițiilor nu se studiază la școală. Chiar daca unele universități de profil (ASE) studiază științele economice ele produc tot angajați, nu investitori.

Motivul pentru care cei din partea dreaptă a cadranului au o situație financiară mai bună este modul de aplicare a impozitelor către stat. Cei mai impozitați sunt angajații. Lor li se rețin contribuțiile sociale (Asigurarea Socială - Pensii și Asigurarea Socială de Sănătate) înainte de a primi salariul. În Romania contribuțiile sociale reprezintă 45% din salariul brut. Companiile și investitorii beneficiază de multe avantaje fiscale în ceea ce privește plata impozitelor, orice contabil știe acest lucru.

Încă o idee pe care autorul o subliniază este faptul că NU ESTE NEVOIE DE BANI CA SĂ FACI BANI. Este nevoie de muncă (dar nu pentru bani) și învățare continuă.

Autor: Robert T. Kiyosaki, Sharon Lechter
Categorie: Dezvoltare personală, Educație financiară
Anul apariției: 2006     Nota: 5/5
<< Inapoi la lista de cărți

Alte sugestii:
Ghid de investiții

Autor: Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter
Categorie: Dezvoltare personală, Educație financiară
Anul apariției: 2006     Notă: 5/5
Cine mi-a luat banii

Autor: Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter
Categorie: Dezvoltare personală, Educație financiară
Anul apariției: 2007     Notă: 5/5
Site-ul LibertateFinanciara.eu nu este responsabil pentru insatisfacția persoanelor care citesc carțile recomandate pe acest site.