Cărți de educație financiară

Tânăr și bogat

Descriere: Avem nevoie de bani ca să facem bani? Răspunsul este: NU. Avem nevoie de pârghii iar cea mai importantă pârghie este mintea noastră, cunoștințele, educația și mentalitatea. Cu cât aveți mai multe cunoștințe și informații cu atât aveți nevoie de mai puțini bani ca să faceți bani, fie că este vorba despre bursa de valori, afaceri în orice domeniu, proprietăți imobiliare sau alte tipuri de investiții. Autorul ne dă un exemplu de cum a reușit să câștige bani fără să folosească alți bani, practic din nimic folosind bursa de valori.

Shorting. Procedeul se numește Shorting și, în linii mari, înseamnă împrumutarea de acțiuni de la altcineva, vânzarea lor, cumpărarea lor la un preț mai mic și în final returnarea acțiunilor împrumutate. Acest procedeu aduce beneficii când prețul acțiunilor tinde să scadă. De exemplu: cineva împrumută 100 de acțiuni de la altcineva. Vinde acțiunile la prețul pieței la momentul împrumutului de 50 de lei bucata și încasează 5000 de lei. Acești bani sunt ai lui deși el nu a deținut niciodată acele acțiuni. În acest moment el este dator cu 100 de acțiuni și are în cont 5000 de lei. După 3 săptămâni prețul acelor acțiuni pe piață este de 40 de lei bucata, el cumpără 100 de acțiuni cu 4000 de lei, le returnează celui de la care le-a împrumutat și rămâne cu un profit de 1000 de lei. Acesta este un exemplu de a face bani fără a avea bani, dar atenție că există riscul ca prețul acțiunilor să crească. Acest lucru trebuie făcut în cunoștință de cauză, asumându-vă riscurile și după ce ați aprofundat bine cunoștințele necesare tranzacțiilor bursiere.

Sunt investițiile riscante? Majoritatea oamenilor spun că investițiile sunt riscante. Investițiile nu sunt riscante dacă investitorul știe ce face. Un oarecare grad de risc există întotdeauna dar cu cât studiați și învățați mai multe cu atât riscul se diminuează. Există metode de a diminua riscul investițiilor la bursă iar unele dintre cele mai folosite metode sunt opțiunile. Opțiunile sunt de două feluri: opțiuni CALL ("Call to purchase") și PUT ("Put to sell"). Ele sunt un fel de asigurări în cazul evoluției nefavorabile a pieței. Opțiunile sunt create de unii (asiguratori) și cumpărate de alții (asigurați) și ele au un preț. Opțiunile au un termen de valabilitate numit scadență și un preț de exercitare.

Opțiunile CALL. Opțiunile CALL sunt folosite de cei care vor să cumpere acțiuni și vor să se protejeze în cazul creșterii prețului acțiunilor. De exemplu, dacă un investitor vrea să cumpere acțiuni ale unei companii care au pe piață prețul de 100 de lei bucata dar totuși vrea să mai aștepte o posibilă scădere a prețului, el vrea să se asigure împotriva cazului în care prețul acțiunilor va crește. Atunci va cumpăra o opțiune CALL cu prețul de exercitare de 100 de lei și cu o dată de expirare în viitor (scadență). Dacă la scadență prețul acțiunilor va scădea el nu va mai exercita opțiunea, aceasta va expira și investitorul va cumpăra la prețul de pe piață. Dacă la scadență prețul acțiunilor va crește el va exercita opțiunea CALL și va cumpăra cu prețul de exercitare de 100 de lei stabilit la momentul achiziționării opțiunii. Astfel, el s-a asigurat împotriva creșterii prețului acțiunilor în schimbul unei prime de asigurare (prețul opțiunii) plătite la momentul achiziționării opțiunii.

Opțiunile PUT. Opțiunile PUT sunt opuse celor CALL și se folosesc la vânzarea unui activ (pachet de acțiuni). Cumpărătorul opțiunii este protejat împotriva scăderii prețului acțiunilor pe care dorește să le vândă. El este asigurat că nu va vinde la un preț mai mic decât prețul stabilit la momentul achiziționării opțiunii (prețul de exercitare). Dacă investitorul vrea să vândă un pachet de acțiuni iar prețul unei acțiuni pe piață este 100 de lei, el poate va vrea să mai aștepte o posibilă creștere a prețului pentru a obține un preț mai bun de vânzare dar vrea și să se asigure în cazul scăderii prețului acțiunii. Atunci el achiziționează o opțiune PUT cu un preț de exercitare de 100 de lei la o scadență în viitor. Daca prețul acțiunii va crește atunci el va vinde la prețul pieței și opțiunea va expira nefolosită. Dacă prețul scade el va folosi opțiunea și va vinde la prețul de exercitare (100 de lei). În acest fel el s-a asigurat împotriva scăderii prețului acțiunii în schimbul unei prime de asigurare (prețul opțiunii). Dacă prețul acțiunilor crește el va câștiga din vânzarea acțiunilor și va pierde doar prețul opțiunii plătit la momentul achiziționării opțiunii. Atât in cazul opțiunilor CALL cât și a celor PUT cumpărătorul opțiunii nu este obligat să exercite opțiunea dar cel care emite/vinde opțiunea este obligat să respecte termenii opțiunii.

Alte strategii. Mai sunt și alte strategii de asigurare împotriva riscului la bursă: strategii STRADDLES, contracte futures, ordine limită. Toți acești termeni îi puteți găsii în orice carte specializată de investiții bursiere iar autorul vă recomandă să citiți o astfel de carte. La fel, există asigurări și pentru investiții pe piața imobiliară.

Citate celebre. Warren Buffet, cel mai mare investitor al Americii și probabil al lumii, a spus: "Perioada mea preferată de a deține un pachet de acțiuni este pentru totdeauna" ceea ce înseamnă că activitatea lui la bursă nu este una speculativă. El investește pe termen lung în afaceri profitabile și solide. Regulile lui sunt: 1 "Să nu pierdeți bani!" și regula 2 "Să nu uitați regula 1". Prima grijă a investitorului este aceea de a-și recupera banii investiți și apoi să facă profit pe care să-l reinvestească în alte afaceri.

Concluzie: Procesul de investiție poate fi făcut să nu fie riscant (cu un risc mic).

Autor: Robert T. Kiyosaki, Sharon Lechter
Categorie: Dezvoltare personală, Educație financiară
Anul apariției: 2009     Nota: 5/5
<< Inapoi la lista de cărți

Alte sugestii:
Școala de afaceri

Autor: Robert T. Kiyosaki, Sharon Lechter
Categorie: Dezvoltare personală, Educație financiară
Anul apariției: 2006     Notă: 5/5
Atingerea regelui Midas

Autor: Robert T. Kiyosaki, Donald J. Trump
Categorie: Dezvoltare personală, Educație financiară
Anul apariției: 2011     Notă: 5/5
Site-ul LibertateFinanciara.eu nu este responsabil pentru insatisfacția persoanelor care citesc carțile recomandate pe acest site.