Cărți de educație financiară

Tată bogat, tată sărac

Descriere: Este practic un ghid de viață. Structurată didactic, cu pași de urmat, îndrumă cititorul pe calea construirii unei vieți fericite, abundente, cu o situație financiară bună și, cel mai important, spre LIBERTATE. Autorul consideră că libertatea financiară nu poate fi obținută în postura de angajat ci în postura de antreprenor sau investitor.

Impozitele. Angajatul, pe toată durata vieții lui active, poartă povara impozitelor, cea mai mare parte a veniturilor lui ducându-se la stat. In Romania statul impozitează salariul cu 45% inainte ca angajatul să primească vreun ban, apoi pentru orice produs sau serviciu achiziționat plătește 19% TVA din cei 55% care i-au rămas. Angajatul muncește pentru afacerea altuia și muncește pentru bani.
  Antreprenorul și investitorul câștigă din venituri pasive și din portofolii, ei nu muncesc pentru bani ci, așa cum spune autorul, "pun banii să muncească pentru ei". Veniturile pasive și din portofolii pot fi generate de proprietăți imobiliare închiriate, tranzacții cu acțiuni la bursă, drepturi de autor, achiziționarea de obligațiuni, titluri de stat sau fonduri mutuale. Antreprenorul câștigă din afacerea lui care este un activ pentru el.
  Antreprenorul și investitorul nu sunt impozitați precum angajații, ei plătesc impozit după ce își deduc cheltuielile și alte investiții, astfel ei plătesc impozit pe "ce mai rămâne", cheltuielile și investițiile având rolul de a diminua profitul sau baza de impozitare. In categoria cheltuielilor poate intra o masă în oraș, benzina, mașina, obiecte de birotică, calculatorul, telefonul, lucruri pentru care ei nu plătesc impozit. Antreprenorul și investitorul platesc impozite mult mai mici decat un angajat pentru că, așa cum spune autorul, ei sunt protejați sub "umbrela corporațiilor".

Educația. Sistemul de învățământ este construit ca să producă angajați, nu antreprenori sau investitori, din acest motiv elevilor li se predă foarte puțină teorie financiară sau deloc. Tinerii au nevoie de educație financiară pentru a putea fi liberi, prosperi și să-și construiască propria lor afacere. Școala tradițională ne învață să fim individualiști și să concurăm cu ceilalți pe când lumea antreprenoriatului și educația financiară ne învață să colaborăm cu ceilalți, să fim cooperanți, să fim jucători de echipă, să-i ajutăm pe ceilalți și să încheiem afaceri de tipul câștig-câștig. Autorul nu este impotriva educației din școli, dimpotrivă, el încurajează tinerii să facă studii superioare. Educația financiară nu înlocuiește educația din școli ci o completează.

Generozitatea. Nu in ultimul rând se vorbește despre importanța dăruirii, a donării în mod regulat a unei părți din câștig bisericii sau organizațiilor caritabile, acesta fiind un aspect important fără de care nu se poate face nimic. Trebuie ca mai întâi să dăruiți și apoi să vă așteptați să primiți, nu merge invers. Mentalitatea "o sa dau atunci când o să am mai mulți bani" nu funcționează. Dacă dați bani veți primi bani, întotdeauna veți primi ceea ce dați. Autorul povestește cum "tatăl bogat", atunci cand avea probleme financiare, se ducea la biserică și dona o sumă de bani după care își revenea cu banii și își putea continua afacerile.

Sfatul meu: Puteți urma un curs online de contabilitate. Un curs gratuit de "Bazele contabilității" îl puteți găsi aici: https://bazelecontabilitatii.ro/. De asemenea puteți urmări bloguri de educație financiară (eu urmăresc https://laurentiumihai.ro).

Sfatul autorului: Nu munciți pentru bani! Atunci când vă alegeți o slujbă nu urmăriți câștigul financiar ci urmăriți să învățați cât mai multe din acest job. Munciți ca să învățați, nu munciți pentru bani. Munciți pe gratis. Bogații nu muncesc pentru bani. Faceți voluntariat. Folosind cunoștințele acumulate vă puteți construi propria afacere. Vă puteți construi o afacere pe internet, presupune costuri reduse (un website/blog/vlog sau puteți publica un ebook despre un hobby sau o pasiune a dumneavoastră). Păstrați-vă job-ul pe care îl aveți și începeți să vă construiți o afacere part-time in timpul dumneavoastră liber.

Puterea unui sfat: Apelați cât mai mult la sfaturile experților. Cereți sfatul unui economist, unui avocat, unui contabil, unui broker dacă este cazul și plătiți-i bine.

Concluzie: Dobândirea independenței financiare începe cu o solidă educație financiară și continuă cu achiziționarea de active. În această carte activele și pasivele nu au sensul lor obișnuit din contabilitate. În viziunea autorului activele sunt acele lucruri care produc bani pentru cel care le deține iar pasivele sunt acelea care generează cheltuieli pentru deținător. Exemplu de active: terenuri închiriate, case închiriate, obligațiuni, titluri de stat, fonduri mutuale. Exemplu de pasive: casa în care locuiești, mașina pe care o folosești zi de zi. Achiziționarea de active se face prin reducerea cheltuielilor, economisire și cumpărare de active. În momentul în care activele generează un flux de bani care acoperă cheltuielile în întregime persoana care le deține se poate considera independentă din punct de vedere financiar și poate ieși din "Cursa șobolanului" - așa cum o numește autorul.
    Mai există varianta de a creea un activ în loc de a-l cumpăra. Autorul preferă această variantă a creării activului în locul cumpărării lui, de exemplu sa porniți o afacere cu o investiție foarte mică. Cu cât dețineți mai multe informații din domeniul financiar cu atât veți investii mai puțini bani în această afacere micșorând riscul ei. În ceea ce privește afacerea este indicat să vă placă ceea ce faceți și să alegeți un domeniu în care să aveți cunoștințe și experiență.

Autor: Robert T. Kiyosaki, Sharon Lechter
Categorie: Dezvoltare personală, Educație financiară
Anul apariției: 2000     Nota: 5/5
<< Inapoi la lista de cărți

Alte sugestii:
Secretele minții de milionar

Autor: T. Harv Eker
Categorie: Dezvoltare personală, Educație financiară
Anul apariției: 2011     Notă: 5/5
Cadranul banilor

Autor: Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter
Categorie: Dezvoltare personală, Educație financiară
Anul apariției: 2006     Notă: 5/5
Site-ul LibertateFinanciara.eu nu este responsabil pentru insatisfacția persoanelor care citesc carțile recomandate pe acest site.